Skalowanie loga gdy jest zbyt duże na naszą rozdzielczość.

Założony przez Its'me.

Witam!
Mam taki problem, że mam na forum logo i gdy kolega jest na laptopie to wszystko widzi ładnie -logo pasuje do forum, a gdy przesiada się na stacjonarny komputer z mniejszą rozdzielczością to logo wyjeżdża mu "poza ekran".

Moje pytanie brzymi:

Jak zrobić aby logo samo przystosowywało się do rozdzielczości ekranu?
TaniDedyk.pl
Pytanie z dziedziny trudnych:) Dopasowanie zbyt dużego logo do rozdzielczości wizytujących stronę użytkowników.
Na pewno uniwersalnie będzie zrobić dopasowując się do pewnej rozdzielczości - np 1024x768, takiego minimum - wtedy problem nie powinien mieć miejsca. Ewentualnie można zrobić tak, że logo zajmie pewną część w górze strony - a reszta to tło które będzie wypełniać całą część pod logo.
to jest jeden z uroków webmasteringu. bez utraty jakości nie masz większych szans. jedyne co możesz zrobić to przygotowanie kilku wersji i użycie JS do detekcji rozdzielczości.

poza tym jak "logo" może się nie mieścić w jakiejkolwiek rozdzielczości? logo powinno mieć szerokość 100-200 pikseli. to o czym mówisz to "top". topy to marne rozwiązania.
Podziękowali: Sibuna
Używam stylu Afresh Chocolate i chodzi o to aby to logo było nad tym forum.

Adres: http://umapping.boo.pl/
Są dwie opcje. Albo ustawić stałą szerokość forum w px i tej samej szerokości logo (dajmy od rozdzielczości 1024 x 768 wyglądałoby dobrze, także na wyższych rozdzielczościach). Albo zmniejszyć bardzo logo i podzielić na dwie grafiki: Główna grafika logo i druga jako powtarzająca się. Ta druga opcja pozwala na mniej więcej dostosowywania się poprawnie loga do rozdzielczości użytkownika. Takie rozwiązanie jest właśnie tutaj na naszym supporcie.

Do global.css w danym stylu dodajesz:
Kod:
#header .logo {
    text-align: center;
    background: url(/ŚCIEŻKA DO GRAFIKI JAKO POWTÓRZENIE) repeat-x;
    border-left: 1px solid #xxx;
    border-right: 1px solid #xxx;
}
Gdzie w wartościach xxx podajesz barwy do obramowań loga. Samą główną grafikę loga, gdzieś w szerokości 400px podajesz normalnie w ustawieniach stylu.
# Among the blind one - eyed man is a king.
Podziękowali: marines
(21.01.2009, 07:18)marines napisał(a): to jest jeden z uroków webmasteringu. bez utraty jakości nie masz większych szans. jedyne co możesz zrobić to przygotowanie kilku wersji i użycie JS do detekcji rozdzielczości.

poza tym jak "logo" może się nie mieścić w jakiejkolwiek rozdzielczości? logo powinno mieć szerokość 100-200 pikseli. to o czym mówisz to "top". topy to marne rozwiązania.

To powiedz jak zrobić to w js
a google nie łaska? http://www.google.com/search?q=rozdzielczo%C5%9B%C4%87+javascript czasem wystarczy ruszyć głową i myszką

BTW przeczytaj uważnie http://marines.jogger.pl/2007/08/14/list-otwarty-do-wszystkich-ktorzy-prosza-mnie-o-pomoc-dotycz/ ;)

Podobne wątki

Styl Nie moge wyśrodkować loga

09.05.2017, 13:58
Ostatni post: Widar

Styl zbyt długie sygnatury w podglądzie tematu

07.03.2017, 23:25
Ostatni post: marcink9

Jak zmienić miejsce loga

03.02.2017, 23:40
Ostatni post: Eremite

Styl Nie potrafię wgrać loga, pomocy!

03.02.2017, 10:49
Ostatni post: minusek

Styl Zbyt długi pasek edycji

28.12.2016, 21:42
Ostatni post: Penny


Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości