Nest

Szukam Okno z napisem

Założony przez Inaro.

Kilka szczegółów o moim forum i stylu, z którym mam problem:
nazwa stylu: nzwls.pl
wersja skryptu MyBB: 1.6
adres forum: brak
opis problemu:

Cześć, czy pomożecie mi zrobić takie coś że gdy mamy obrazek i gdy nachodzimy na niego myszką to pojawia się małe okno z napisem coś takiego jak niżej.

[Obrazek: MyBB_OKNO_000ca2fd5e.bmp]
:roman_face:
http://okonet.ru/projects/tooltips/
A mógłbyś napisać co gdzie dodać?
tam jest wszystko krótko opisane, nawet z przykładami
choć polecam wersję angielską ( patrz post Wujasa ), to jeżeli potrzebujesz "po polsku": http://translate.google.com/translate?js...l=en&tl=pl
No wiem ale nie można nic pobrać z pkt 1... ^^
QRNA MASZ WSZYSTKO JAK NA DŁONI NAPISANE!
Pobierz stąd http://github.com/okonet/cooltips/downloads i rób tak jak napisane, wszystko jest jak na dłoni.:)
Dobra wszystko zrobiłem lecz jeszcze jedno. Jak dalej zrobić żeby był ten napis na obrazku?
Jaki znów napis na obrazku?
Dajesz

$$("p .nalesnik").each( function(input) {
new Tooltip(input, {backgroundColor: "#333", borderColor: "#333",
textColor: "#FFF", textShadowColor: "#000"});
});
a potem siekasz w kodzie

<p><img class="nalesnik" src="placek.png" title="Obrazek ten przedstawia nowoczesne
i zaawansowane technologicznie placki marki roman" /></p>
Podziękowali: albatros
streszczenie tutoriala spod linku zamieszczonego przez Wujasa i mnie ( w wersji pół-pl ), mod for MyBB
1. ściągasz paczkę
wrzucasz do folderu jscripts pliki ze skryptami: tooltips.js, jak zachodzi potrzeba, to także zawartość fiolderu libs z paczki ( część tych plików już powinna być na serwerze - nie nadpisuj )
2. wrzucasz plik tooltips.css ... gdzieś, jakoś nie widzę dobrej lokalizacji na ten plik w strukturze folderów MyBB, więc może niech wyląduje z pozostałymi w folderze jscripts albo utwórz folder style i tam to wrzuć ;)
3.
wrzucić w jakiś szablon, np headerinclude taki kod:

<script type="text/javascript" src="jscripts/scriptaculous.js&load=builder,effects"></script>
<script type="text/javascript" src="jscripts/tooltips.js"></script>
<link rel="stylesheet" href="jscripts/tooltips.css" type="text/css"
media="screen" />
powyżej dałem wszędzie ścieżkę do plików w folderze jscripts, jeżeli wrzuciłeś je gdzieś indziej - zmień nazwę folderu
4.
to jest część, której już zrobić za Ciebie nie mogę
nadajesz jakiemuś elementowi atrybut title z treścią do wyświetlenia, a potem używasz kodu który widzisz w poście wyżej - opis wujasa jest dobrym streszczeniem

end
Podziękowali: albatros
No dobra dzięki więc teraz tylko w jakimś kodzie dodaje class="help" title="placki" oraz dodaje jeszcze w index'ie
Kod:
$$("p .nalesnik").each( function(input) {
        new Tooltip(input, {backgroundColor: "#333", borderColor: "#333",
        textColor: "#FFF", textShadowColor: "#000"});
    });

Edit: Więc już chyba wszystko działa lecz nie pokazuje takiego okna jak było napisałem tylko takie coś (niżej) jak to zmienić?

[Obrazek: placki_161e5aa47d.bmp]
to co pokazałeś, to jest najzwyklejszy atrybut title
do tego nie potrzeba żadnego skryptu ;)

więc ... nic nie działa
tak jak napisałem, tej części nie zrobię już za Ciebie, bo to już jest specyfika Twojego problemu - gdzie i jak chcesz tego użyć

hmmm
zauważyłem błąd
albo stosuj się do opisu Wujasa albo do tego ze strony autora
branie w ciemno pół na pół nie doprowadzi do niczego
jak używasz Wujasowych placków ( $$("p .nalesnik") ) to nie używaj class="help" z tutoriala autora, trochę konsekwencji
(09.08.2010, 19:07)wujas napisał(a): Jaki znów napis na obrazku?
Dajesz

$$("p .nalesnik").each( function(input) {
new Tooltip(input, {backgroundColor: "#333", borderColor: "#333",
textColor: "#FFF", textShadowColor: "#000"});
});
a potem siekasz w kodzie

<p><img class="nalesnik" src="placek.png" title="Obrazek ten przedstawia nowoczesne
i zaawansowane technologicznie placki marki roman" /></p>
i full gratis podałem Ci kod, szkoda że go nie ubrałeś w JS tak jak pisze autor.
Dodaj sobie na koncu headerinclude
<script type="text/javascript">
$$("p .nalesnik").each( function(input) {
new Tooltip(input, {backgroundColor: "#333", borderColor: "#333",
textColor: "#FFF", textShadowColor: "#000"});
});
</script>
a następnie gdzie chcesz
<p><img class="nalesnik" src="placek.png" title="Obrazek ten przedstawia nowoczesne 
i zaawansowane technologicznie placki marki roman" /></p>
I musi działać, oczywiście zastosuj wcześniej opis SR'a.
I nie pisz że nie działa bo działa.
http://fnatic.pl/fnatic.pl/
@edit
A jak byś chciał np. dymek tylko nad tekstem to
	$$("p .nalesnik").each( function(input) {
new Tooltip(input, {backgroundColor: "#333", borderColor: "#333",
textColor: "#FFF", textShadowColor: "#000"});
});
Kod:
$$("p .nalesnik").
Tutaj określasz na jaki element będą nadawane dymki. Jeśli będą znajdować w paragrafach to będzie to $$("p .nalesnik").
Jesli natomiast w liscie to
$$("ul .nalesnik").
i wtedy kod dla tego będzie

<ul>
<li class="nalesnik" title="Widzisz dymek?">Jakis punkt w liscie</li>
</ul>
Jeśli ma to być nad zwykłym tekstem robisz
$$("p .nalesnik").

<p>Ogólnie rzecz biorąc będzie to tekst w
którym pokaże Ci <span class="nalesnik" title="DYMEK">DYMEK</span></p>


mam nadzieje że wyczerpałem temat i następne post będzie brzmiał "dzięki działa".
No dobra tylko że gdy dodam ten kod script nawet gdy do index'u to wyświetla go na samej górze forum.


@edit: gdy zapiszę ten kod script to jak wyżej jest błąd oraz go jakoś zmienia na taki
Kod:
<script&nbsp;type="text/javascript">
$$("p&nbsp;.nalesnik").each(&nbsp;function(input)&nbsp;{
new&nbsp;Tooltip(input,&nbsp;{backgroundColor:&nbsp;"#333",&nbsp;borderColor:&nbsp;"#333",&nbsp;
textColor:&nbsp;"#FFF",&nbsp;textShadowColor:&nbsp;"#000"});
});
</script>
Strona główna » Paczki szablonów » Templates » Niezgrupowane szablony » Edycja szablonu: headerinclude

i tam dodaj ten kod między:
<script type="text/javascript">

jakieś tam pierdoły są i dodaj pod nie to

$$("p .nalesnik").each( function(input) {
new Tooltip(input, {backgroundColor: "#333", borderColor: "#333",
textColor: "#FFF", textShadowColor: "#000"});
});

przed końcem </script>
nie kopiuj żywcem kodu ze znaczników code, lub z innych witryn, bo często się pojawiają te spacje ( &nbsp; )
skopiuj sobie ten kod najpierw do np notepada++ ( notatnik chyba też wystarczy ), żeby znikły te specjalne spacje, a potem skopiuj już z notatnika ten kod i wklej w szablon

z takimi &nbsp; niemal na pewno coś się gdzieś posypie i działać nie będzie

Podobne wątki

wyskakujące okno Facebook - jak usunąće

19.11.2016, 23:56
Ostatni post: Divir

Błąd Źle pokazuje okno posta

04.05.2016, 12:29
Ostatni post: Matslom

Szukam Stylu forum z napisem Palomino Creek RPG

20.04.2016, 17:51
Ostatni post: Khalifa3

Szukam Okno z emotkami w myshoutbox

14.02.2016, 15:16
Ostatni post: GiboneKPL

Błąd Zmiana koloru górnego obramowania pod napisem "Forum zamknięte"

06.12.2015, 21:45
Ostatni post: Dragon101

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości