Nest

Styl header_image jako link do strony głównej

Założony przez Jaro070.

wersja skryptu MyBB: 1.6.1
adres forum: forum.friko-gadzety.pl
styl forum: Mynic
na czym polega problem: da się tak zrobić, że obrazek http://forum.friko-gadzety.pl/images/myn..._image.png przekierowuję na stronę główną forum?


fragment kodu CSS:
#logo_bar {
width: 910px;
background:url(images/mynic/header_image.png) ;
height:220px;
color: #000000;
margin: auto auto;
padding-left: 20px;
padding-right:20px;
text-align: left; /* IE 5 fix */
border-bottom:4px solid #BCDA54;
}
ACP --> Style i szablony --> Szablony --> Twój styl szablony --> Nagłówek szablony --> Header
Masz zapewne tam taki kawałek kodu
<div id="logo_bar"></div>
Zamień na:
<a href="{$mybb->settings['bburl']}/index.php"><div id="logo_bar"></div></a>
Podziękowali: Jaro070
wszystko super, też tak zrobiłem na początku, ale zauważyłem, że znacznik <a> zawiera również boki witryny. da się obejść to tak, aby jedynie samo logo w heade'rze - to duże, było podlinkowane a to co po jego bokach, czyli pusta przestrzeń, nie ? :)
Możesz pokazać szablon header ?:)
Najlepiej zobrazuję to na rysunku :)

[Obrazek: Snap28ed22_thumb.jpg]


normalnie, moim celem jest klikanie w baner i odniesienie do strony głównej.
wszystko dziala, ale powinno dzialac w obszarze wyznaczonym czerwonym kolorem - czyli obszar banera. a mi "łapka" odnosnika pokazuje sie na myszce nawet w obszarze wyznaczonym przez niebieskie strzalki. po prostu "body" nie ma ustawionej szerokosci, co potem zauwazylem w CSS'ie i rozciaga sie na 100% - zachowujac przy tym odleglosci tabel, ktore sa pod banerem, oczywiscie. sam baner tez ma wymiary szerokosciowe jak i tabele forum. po prostu chodzi o ten osbzar gdzie lapie "lapka" <a> :)

bo to niewygodne tak klikac w puste miejsce poza banerem, na jego wysokosci, i ciagle zbierac odnosnik :)

tylko moje pytanie brzmi, jak temu zaradzić. bo jeśli chodzi o header, to nie mam nic nadzwycajnego w nim dodanego. standardowy jak wiekszosc po instalacji. po prostu wydaje mi sie ze trzeba w CSSie pokombinowac.

potestowalem, i ustawilem sztywno dla "body" liczbe pikseli, aby forum sie nie rozjezdzalo ale tez nie mialo takiej szerokosci na calosc. no i wtedy sie zaczely schodki, bo pozostalo manewrowac marginesami, a to juz mi sie rozjechalo... nie moglem dopasowac. ja mam latopa 16/10 a kolega monitor 4:3 czy 3:2... no i to musi pasowac, a jesli u mnie jest dobrze to jemu sie rozkrzacza.. o to mi chodzi :)
Zazwyczaj <div> ma 100% width. możesz go zapakować w table albo dodać do css loga to >>>

Kod:
margin:auto auto;
width:TWOJA SZEROKOŚĆpx;
Nie jestem pewien czy to zadziała. IMO lepiej w table dać.
(20.04.2011, 21:59)elvis napisał(a): Najlepiej zobrazuję to na rysunku :)

[Obrazek: Snap28ed22_thumb.jpg]


normalnie, moim celem jest klikanie w baner i odniesienie do strony głównej.
wszystko dziala, ale powinno dzialac w obszarze wyznaczonym czerwonym kolorem - czyli obszar banera. a mi "łapka" odnosnika pokazuje sie na myszce nawet w obszarze wyznaczonym przez niebieskie strzalki. po prostu "body" nie ma ustawionej szerokosci, co potem zauwazylem w CSS'ie i rozciaga sie na 100% - zachowujac przy tym odleglosci tabel, ktore sa pod banerem, oczywiscie. sam baner tez ma wymiary szerokosciowe jak i tabele forum. po prostu chodzi o ten osbzar gdzie lapie "lapka" <a> :)

bo to niewygodne tak klikac w puste miejsce poza banerem, na jego wysokosci, i ciagle zbierac odnosnik :)

tylko moje pytanie brzmi, jak temu zaradzić. bo jeśli chodzi o header, to nie mam nic nadzwycajnego w nim dodanego. standardowy jak wiekszosc po instalacji. po prostu wydaje mi sie ze trzeba w CSSie pokombinowac.

potestowalem, i ustawilem sztywno dla "body" liczbe pikseli, aby forum sie nie rozjezdzalo ale tez nie mialo takiej szerokosci na calosc. no i wtedy sie zaczely schodki, bo pozostalo manewrowac marginesami, a to juz mi sie rozjechalo... nie moglem dopasowac. ja mam latopa 16/10 a kolega monitor 4:3 czy 3:2... no i to musi pasowac, a jesli u mnie jest dobrze to jemu sie rozkrzacza.. o to mi chodzi :)

Kych0 poprosił Cię, byś mu podał zawartość twojego ACP --> Style i szablony --> Szablony --> Twój styl szablony --> Nagłówek szablony --> Header.
:: Akcja DZIĘKUJĘ ZA POMOC ::
Pomocy udzielam jedynie na forum. Wszystkie rzeczy wykraczające poza tą dziedzinę wykonuję odpłatnie.
(22.04.2011, 20:18)MlodyJunior napisał(a): Zazwyczaj <div> ma 100% width. możesz go zapakować w table albo dodać do css loga to >>>

Kod:
margin:auto auto;
width:TWOJA SZEROKOŚĆpx;
Nie jestem pewien czy to zadziała. IMO lepiej w table dać.

ustawiałem wcześniej i nie spisało się poprawnie. tzn forum się rozjeżdżało, albo na lewo albo na prawo. każdy na swoim monitorze miał inaczej, a chcę aby było na środku - fakt, ten kod powinien zadziałać ale.. no nie wiem, po prostu może jeszcze raz spróbuję..

tak, wiem, że prosiłeś o zawartość szablonu. przepraszam, ale wydawało mi się to zbędne, jako że znajduje się tam podstawowy prawtycznie kod :) z resztą nie znalazłem wcześniej czasu..

oto zwartość:
Kod:
<div id="topbar">

<div class="logo"><a href="{$mybb->settings['bburl']}/index.php"><img src="{$theme['logo']}" alt="{$mybb->settings['bbname']}" title="{$mybb->settings['bbname']}" /></a>
</div>

<div id="menu" style="margin-top:-42px; margin-left:340px;">
<ul>
<li><a href="{$mybb->settings['bburl']}/search.php"><img src="images/mynic/plus.png" style="vertical-align:middle;" alt="+" /> {$lang->toplinks_search}</a></li>
                    <li><a href="{$mybb->settings['bburl']}/memberlist.php"><img src="images/mynic/plus.png" style="vertical-align:middle;" alt="+" /> {$lang->toplinks_memberlist}</a></li>
                    <li><a href="{$mybb->settings['bburl']}/calendar.php"><img src="images/mynic/plus.png" style="vertical-align:middle;" alt="+" /> {$lang->toplinks_calendar}</a></li>
                    <li><a href="{$mybb->settings['bburl']}/misc.php?action=help"><img src="images/mynic/plus.png" style="vertical-align:middle;" alt="+" /> {$lang->toplinks_help}</a></li>
</ul>
</div>

<div id="panel">{$welcomeblock}</div>

</div>


<a href="{$mybb->settings['bburl']}/index.php"><div id="logo_bar"></div></a>




    <div id="container">

        <a name="top" id="top"></a>
        <div id="header">
            
            
            <hr class="hidden" />
            
        </div>

        <br class="clear" />
        <div id="content">
            {$pm_notice}
            {$bannedwarning}
            {$bbclosedwarning}
            {$unreadreports}
            {$pending_joinrequests}
<navigation>
            {$board_messages}<br />
{$messagestyle}{$boardmessage}

            <br />

Podobne wątki

Styl Link do subfora jest niżej od img

06.10.2016, 18:33
Ostatni post: ficus

link z viewgroup

01.10.2016, 15:52
Ostatni post: Fizuu

Problem z forum (szablon strony głównej)

29.09.2016, 17:05
Ostatni post: Radarr

Błąd Link miesza się z opisem

25.09.2016, 19:50
Ostatni post: Maciej Lachowicz

Błąd Redirect Link

21.09.2016, 20:41
Ostatni post: Divir

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości