Problemy z logowaniem - ciasteczka (cookies)

Założony przez Snake_.

W artykule został opisany sposób jak pozbyć się problemów z logowaniem na forum.

1 Edycja ustawień w ACP


Ustawienia ciasteczek znajdziemy w: ACP --> Konfiguracja --> Ustawienia ogólne

Patrzymy na: Domena cookies, i Ścieżka cookies.

Jeśli Nasz adres to http://www.adres.pl, ustawiamy następująco
Domena cookies: .adres.pl
Ścieżka cookies: /

Jeśli Nasz adres to http://www.adres.pl/twojeforum, ustawiamy następująco
Domena cookies: .adres.pl
Ścieżka cookies: /twojeforum

Jeśli Nasz adres to http://www.subdomena.adres.pl/twojeforum, ustawiamy następująco
Domena cookies: .subdomena.adres.pl
Ścieżka cookies: /twojeforum

Ewentualnie możemy użyć tego narzędzia, aby upewnić się co do ustawień:
http://www.dennistt.net/mybb/cookiesettings.php


2 Zmiana na plikach


Jeżeli nie mamy możliwości zalogowania się do panelu administracyjnego, należy wprowadzić odpowiednią zmianę w pliku inc/settings.php.
Szukamy następujących wpisów:


$settings['cookiedomain'] = "XXX";
$settings['cookiepath'] = "XXX";



i odpowiednio nadpisujemy swoje dane w miejsca Xów.


3 Zmiana w bazie danych



Logowanie będzie już możliwe, ale w każdej chwili plik settings.php może zostać nadpisany danymi z bazy danych, które są niepoprawne, więc problem znów się pojawi. Dlatego należy zmienić także wpis w bazie danych.
  1. Logujemy się do phpMyAdmina
  2.  W naszej Bazie Danych odnajdujemy tabelę mybb_setting (chyba że zamiast mybb_ nazwaliśmy tę stałą inaczej).
  3.  Z pasku narzędzi na górze wybieramy "Szukaj"
  4.  W zakładce ''name'' wpisujemy cookiedomain i klikamy wykonaj.
  5.  Zaznaczamy cookiedoamin i klikamy na taki ołówek na dole.
  6.  W polu "value" w okienku wartość wpisujemy nasze ustawienia cookies (wszystko opisane w pierwszej części tutka).
  7.  Kroki 3-6 powtarzamy jeszcze raz - zamiast cookiedomain wpisujemy cookiepath.
Prośby na PW dotyczące wsparcia z problemami będą ignorowane. Pomoc poza forum - odpłatna; kontakt: [email protected].
Podziękowali: bmwtad, norbertoo1991
TaniDedyk.pl
A w jaki sposób zablokować zmianę cookiepath?
Moje ustawienia settings.php zmieniają się same automatycznie.
Masz złe podane dane w bazie, dlatego twoje ustawienia w pliku setting.php są nadpisywane danymi z bazy danych forum
Robię opcją ręcznie wszystko tak jak w poradniku, po usunięciu http:// i dodaniu kropki zapisuje plik odświeżam forum i błąd http://scr.hu/0upb/yffw9 dodaję http jak wczesniej i znow nie dziala musze wczytywac oryginalny plik. Jest ktoś w stanie mi pomóc?
Zmodyfikowałeś plik systemowym notatnikiem, dlatego nie działa... Użyj Notepad++ i przekonwertuj plik na UTF-8 bez BOM.
:: Akcja DZIĘKUJĘ ZA POMOC ::
Pomocy udzielam jedynie na forum. Wszystkie rzeczy wykraczające poza tą dziedzinę wykonuję odpłatnie.
Podziękowali: bmwtad
Faktycznie wszystko działa, dziękuje za precyzyjną odpowiedź, a przede wszystkim szybką. Pozdrawiam.
Jeżeli dla kogoś jest dojść ciężka edycja bazy można zapytanie sql wprowadzić zmiany dla forum w głównym katalogu.


UPDATE mybb_settings SET value = 'http://adres.pl' WHERE mybb_settings.name = 'bburl';
UPDATE mybb_settings SET value = '.adres.pl' WHERE mybb_settings.name = 'cookiedomain';
UPDATE mybb_settings SET value = '/' WHERE mybb_settings.name = 'cookiepath';


Natomiast jeżeli posiadamy forum w podkatalogu


UPDATE mybb_settings SET value = 'http://adres.pl/twojeforum' WHERE mybb_settings.name = 'bburl';
UPDATE mybb_settings SET value = '.adres.pl' WHERE mybb_settings.name = 'cookiedomain';
UPDATE mybb_settings SET value = '/twojeforum' WHERE mybb_settings.name = 'cookiepath';


Zapytanie sql gdy mamy forum na subdomenie


UPDATE mybb_settings SET value = 'http://subdomena.adres.pl/twojeforum' WHERE mybb_settings.name = 'bburl';
UPDATE mybb_settings SET value = '.adres.pl' WHERE mybb_settings.name = 'cookiedomain';
UPDATE mybb_settings SET value = '/twojeforum' WHERE mybb_settings.name = 'cookiepath';


Jeżeli powyższe metody zostały wykonane a logowanie nadal nie działa, trzeba w pliku setting.php wprowadzić drobną zmianę.

1)Przechodzimy do ftp
2)Odszukujemy katalogu inc następnie pobieramy plik setting.php
3)Edycja pliku setting.phpi w pliku odszukujemy

$settings['cookiesecureflag'] = "1";


Zamieniamy na


$settings['cookiesecureflag'] = "0";

Podziękowali: MaciejB, araboo


Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości