MyBB cierpi na brak dobrych stylów (themes)

Założony przez DamYan.

Jeśli możesz DamYan, to wrzuć linka do tego stylu, jednak w tej odsłonie, który podałeś bodajże w 3 poście;)
(11.12.2009, 11:09)chris666 napisał(a): Jeśli możesz DamYan, to wrzuć linka do tego stylu, jednak w tej odsłonie, który podałeś bodajże w 3 poście;)

Tego stylu nie ma już pod MyBB 1.4. Ja kiedyś dostosowywałem go pod zdaje się 1.2.18.

Na naszym forum jeszcze istnieje wątek w archiwum :) -> https://mybboard.pl/watek-stl-myinvision-1-2-0-simple

Nie zbaczajmy jednak z tematu. Prośby o style należy umieszczać w tym dziale: https://mybboard.pl/dzial-style-poszukiwania
Kilka dni temu wydana została nowa wersja vBulletin. Muszę powiedzieć, że rzadko mam z tym silnikiem do czynienia, ale nowy domyślny styl mi się podoba :)


Załączone pliki Miniatury
               
kanion, jak tam prace nad style? Zapowiadało się obiecująco i to bardzo.
(30.12.2009, 23:26)szulcu napisał(a): Kilka dni temu wydana została nowa wersja vBulletin. Muszę powiedzieć, że rzadko mam z tym silnikiem do czynienia, ale nowy domyślny styl mi się podoba :)

I to jest klasa...
Nie nazwał bym tego podobaniem ale wye___tością... Wykorzystali najnowsze cuda techniki czyli webkita...
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Jakie konkretne elementy (jeżeli chodzi o WebKita) Ci chodzi?
[Obrazek: attachment.php?aid=1437]

Zaokrąglenia, cienie - przecież to widać gołym okiem ;).
Właśnie, co ma silnik przeglądarki do stylu forum? No jedynie obsługa np css3, ale na to nikt by się nie zdecydował jeszcze, tym bardziej że webkit jest znacznie mniej popularny niż trident oraz gecko.

Używać to oni tam mogą np ajaxa :)
Podziękowali: a3z4
lukasamd, chyba coś źle się zrozumieliśmy.

WebKit ładnie dostraja wygląd strony, ale nie wszystko go obsługuje (w tym momencie chyba Chrome && Mozilla /Firefox/).
Co do tego ma css3? Tak w ogóle - co go obsługuje, bo się nie interesowałem i jakie zmiany wprowadza? :P
No właśnie rzecz w tym, że webkit niczego tu nie dostraja - jest to silnik przeglądarki, używany min. w Chrome oraz Safari. Firefox korzysta z silnika Gecko. :)

Takie efekty można uzyskać za pomocą css'a lub składania kilku grafik + zabawy z kodem. Nie ma problemu aby wdrożyć to również w MyBB. Z tego co widzę na supporcie vB to jest tam:

Kod:
-moz-border-radius-topleft:5px;
-moz-border-radius-topright:5px;

Kod css od robienia zaokrąglonych rogów przeznaczony dla mozilli - w innych przeglądarkach zapewne działać nie będzie. Zresztą, wejdź sobie na ich support w IE8 - nie ma cieni, nie ma zaokrągleń :) A to świadczy tylko o ich niezbyt profesjonalnym podejściu, bo dopasowali tylko do 1 silnika na razie.

CSS3 wprowadza bardzo dużo zmian (naprawdę można robić efektowne bajery bez używania grafiki), ale obecnie niemal żadna przeglądarka go w pełni nie wspiera, więc używanie wodotrysków mija się z celem.
Pytanie, czy to nie zaczyna być przerost formy nad treścią? Dla mnie zawsze była ważna funkcjonalność, style to była sprawa drugorzędna. Jak widzę trendy są iście kobiece - ma ładnie wyglądać ;)
Wkurzająca jest ta gonitwa za pięknym wyglądem forum, wg mnie oczywiście.

Pewnych rzeczy się nie da przeskoczyć. Z biegiem czasu opcje, które można wdrożyć w silniku skończą się, chyba, że idea forum zmieni format (co też jest możliwe). Design oczywiście to worek bez dna, ale czy to ważne, czy jeździmy panem samochodzikiem z silnikiem Porshe, czy jeździmy syrenką z karoserią Mercedesa ;)
Raczej nie jest przerost - gdy css3 się upowszechni, będzie można w łatwy sposób stworzyć delikatne efekty no i fora nie będą wreszcie prostokątne i często aż do bólu uproszczone. Poza tym takie coś jest oszczędniejsze - zamiast pobierać grafiki, wszystko jest modyfikowane przez kilka linijek kodu :)

Wydaje mi się natomiast, że design ma ogromną "moc" - wpada w oko od razu no i na jego podstawie często ocenia się poziom forum - jest to ocena oczywiście błędna, no ale tak jest w większości wypadków.
(03.01.2010, 12:23)DamYan napisał(a): czy to ważne, czy jeździmy panem samochodzikiem z silnikiem Porshe, czy jeździmy syrenką z karoserią Mercedesa ;)

Najlepiej i najzdrowiej byłoby jeździć Mercedesem z silnikiem Porsche. Tyle, że patrząc na ostatnie poczynania developerów można odnieść wrażenie, że i Porschakowski silnik zaczyna kaszleć, i karoseria pana samochodzika lekko rdzewieje. Bądź co bądź, w ciągu półtora roku od wydania 1.4 można było zrobić znacznie więcej niż aktualnie zapowiada się na 1.6 - zarówno w stronę grafiki, jak i engine'u.
DamYan, "jak Cię widzą, tak Cię piszą". Duża ilość użytkowników najpierw zwraca uwagę na wygląd, potem na resztę. Zwykłych użytkowników nie za bardzo interesuje to, co jest "pod maską" tylko to, co widzą.

@lukasamd - specjalne instrukcje dla webkita również są. Na przykład:
Kod:
-webkit-border-radius: 5px;
Jak widać tylko IE jak zwykle w tyle, ale miejmy nadzieję, że w wersji 9 będzie lepiej.
bryn napisał 04.01.2010, 20:15:
wydzielono część postów z tego wątku: CSS3, WebKit, KHTML, etc.
Co do tematu.
Style są, jest ich dużo acz...
Wszystkie na tej samej podstawie. Według mnie brakuje porządnego stylu, dobrze zakodowanego na którym mogli by opierać się inni.
Na community jest już sporo fajnych i dobrze zakodowanych stylów, ale dla przykładu validator w jakimś tam stylu z mybbthemes.pl wykrywa 320 errorów.
Z 2 strony, twórcy wtyczek też nie myślą.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości