Nest

Dyskusje na temat MyBB 2.0

Założony przez legend.

(08.09.2016, 19:21)ViaGames napisał(a):
(08.09.2016, 17:58)RadnoK napisał(a): [attachment=10639]
Nie widzę żadnych podobieństw do ACP z IP.Board. Moim zdaniem panel admina w MyBB 2.0 jest/będzie po prostu nowoczesny i zaprojektowany pod potrzeby i funkcje skryptu. O kopiowaniu czy wzorowaniu się bym tu w ogóle nie myślał.
A mi właśnie zalatuje inspirowaniem się z IPB.
Patrząc na screena i menu inspirowane i wyświetlanie listy użytkowników.
Może utrzymajmy, że jest podobne do ACP IPB? Ogólnie bardzo przyjemne dla oka, oby tak dalej! :]
(08.09.2016, 19:21)ViaGames napisał(a):
(08.09.2016, 17:58)RadnoK napisał(a): Nie widzę żadnych podobieństw do ACP z IP.Board. Moim zdaniem panel admina w MyBB 2.0 jest/będzie po prostu nowoczesny i zaprojektowany pod potrzeby i funkcje skryptu. O kopiowaniu czy wzorowaniu się bym tu w ogóle nie myślał.
A mi właśnie zalatuje inspirowaniem się z IPB.
Patrząc na screena i menu inspirowane i wyświetlanie listy użytkowników.

Ciężko się zgodzić biorąc pod uwagę że to oklepane wzorce UX'owe których IPB wcale nie wymyśliło. Na Dribbblu i innych Behancach są tysiące implementacji przez ludzi którzy o IPB pewnie nigdy nie słyszeli.
(09.09.2016, 22:39)Riess napisał(a):
(08.09.2016, 19:21)ViaGames napisał(a):
(08.09.2016, 17:58)RadnoK napisał(a): Nie widzę żadnych podobieństw do ACP z IP.Board. Moim zdaniem panel admina w MyBB 2.0 jest/będzie po prostu nowoczesny i zaprojektowany pod potrzeby i funkcje skryptu. O kopiowaniu czy wzorowaniu się bym tu w ogóle nie myślał.
A mi właśnie zalatuje inspirowaniem się z IPB.
Patrząc na screena i menu inspirowane i wyświetlanie listy użytkowników.

Ciężko się zgodzić biorąc pod uwagę że to oklepane wzorce UX'owe których IPB wcale nie wymyśliło. Na Dribbblu i innych Behancach są tysiące implementacji przez ludzi którzy o IPB pewnie nigdy nie słyszeli.

Być może, jednak silnik IPB jest dość popularny, zatem wszyscy kojarzą wygląd panelu własnie z tym silnikiem.
Jednak jak powiedział Radnok, nowy panel (jeżeli tak faktycznie będzie wyglądał) będzie lepiej się prezentował graficznie, oraz myślę, że będzie trochę bardziej przejrzysty.
Ja jestem ciekaw jak będzie wyglądał system aplikacji xd
Pomoc poza forum - odpłatna.
(15.09.2016, 17:47)DeadlyGlobe71 napisał(a): Ja jestem ciekaw jak będzie wyglądał system aplikacji xd
Aplikacji? Już nie pluginów? :D

|Kto to będzie pisał :o|
(18.09.2016, 20:46)Fyeem napisał(a): Aplikacji? Już nie pluginów?
Przecież to to samo, tylko inna nazwa. Będą rozszerzenia (extensions) zamiast pluginów/aplikacji.
(18.09.2016, 20:46)Fyeem napisał(a):
(15.09.2016, 17:47)DeadlyGlobe71 napisał(a): Ja jestem ciekaw jak będzie wyglądał system aplikacji xd
Aplikacji? Już nie pluginów? :D
Ty to serio jakiś dziwny jesteś. Każdy wie o co chodzi a Ty wbijasz tylko posty, płacą Ci za to?

Również czekam na informacje dotyczącą integracji z przeglądarką (notify) jak to ma miejsce w IPS.
Pomoc poza forum - odpłatna.
https://community.mybb.com/thread-166793...pid1221876
Więc myślę że nie będzie "pulpitowych" powiadomień ale napisanie wtyczki do tego nie powinno być dużym problemem kiedy dostaniemy wbudowany system powiadomień.
(19.09.2016, 22:02)Matslom napisał(a): https://community.mybb.com/thread-166793...pid1221876
Więc myślę że nie będzie "pulpitowych" powiadomień ale napisanie wtyczki do tego nie powinno być dużym problemem kiedy dostaniemy wbudowany system powiadomień.

W końcu. Jedna z tych rzeczy, których mi brakuje w obecnej wersji :)
Myślę, że twórcy MyBB powinni domyślnie w szablonach zmienić kod na nowszy, np. zamienić <strong> na:
Kod:
<span style="font-weight: bold;">...</span>
... bo strongów już nie powinno się używać
(02.10.2016, 18:40)Cezary Stasiak napisał(a): Myślę, że twórcy MyBB powinni domyślnie w szablonach zmienić kod na nowszy, np. zamienić <strong> na:
Kod:
<span style="font-weight: bold;">...</span>
... bo strongów już nie powinno się używać
Jak już, to:
 <span class="bold">...</span> 
gdzie:
.bold {font-weight: bold}
Bzdura. Strong nadal może i powinien być wykorzystywany, bo ma znaczenie semantyczne.
Trzeba po prostu umieć rozróżniać, gdzie go wykorzystywać, a gdzie nie.

A wrzucanie takiego zapisu jako podałeś.. to nie jest zbyt dobre robić w szablonach mega bałagan z ręcznie umieszczanymi stylami. Od tego są klasy css, dziedziczenie, kaskadowość itp.

EDIT:
Robienie osobnej klasy dla samego bolda o takiej samej nazwie... to też z deczka głupie ;)
Podziękowali: Fyeem, Adrian, Riess
(02.10.2016, 18:52)Łukasz Tkacz napisał(a): Robienie osobnej klasy dla samego bolda o takiej samej nazwie... to też z deczka głupie
Niby tak, ale lepsze to, niż style=" " w szablonie :P
Nie, nie jest lepsze i taka konstrukcja oznacza, że coś zostało nieco zrypane przy projektowaniu całości.
W sumie masz racje, nie przemyślałem tego, że byłoby strasznie dużo tych span, span, span, span itd. Myślałem, że strongów nie powinno się używać.

Podobne wątki

Dyskusje nad Strict Mod

25.03.2016, 19:45
Ostatni post: lolmol100

Temat na forum MyBBoard.net - wiele ankiet

03.07.2009, 19:27
Ostatni post: DamYan

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości