Brak Grafiki na Forum

Założony przez Nina.

Kilka szczegółów o moim forum i stylu, z którym mam problem:
nazwa stylu: RedForce
wersja skryptu MyBB: 1.4.9
adres forum: http://www.filmseworld.ugu.pl/
opis problemu:
Pewnie niektórzy już widzieli mnie na forum z muzoforus. Jednakże zaszły komplikacje, forum się "rozwaliło", nie było grafiki, użytkowników - nic. Pewnie to przez to, że założyłam dwie subdomeny na jednym koncie (ugu.pl). Zrobiłam nowe konto, założyłam www, mysql, wgrałam skrypt, zainstalowałam forum, ale problem wciąż się pojawia. Screen:
[Obrazek: pustastronafilmseworld.th.png]
Proszę o jak najszybszą pomoc. Może i jest to głupie zakładać kolejny raz forum po tym, które nie wypaliło, ale jestem osobą, która mało kiedy się poddaje.
Spróbuj zrobić w ten sposób. Wejdź w ACP>>Style i szablony>>nazwa stylu>>otwórz global.css>>zapisz zmiany i sprawdź, czy grafiki się nie pokazały.
zakładam że przenosząc forum kolejność była taka jak to gdzieś widziałem w instrukcji chyba na tym forum, czyli:
wgrać pliki, zainstalować, wrzucić bazę
takie forum nie będzie za długo dobrze działać
problemem jest z jednej strony plik inc/settings.php, w którym są poprawne dane zaraz po instalacji, ale ten plik to jedynie cache tego, co znajduje się w bazie, a baza została przeniesiona z innego adresu i przy wywołaniu pewnej funkcji (nie pamiętam już nazwy, jest wywoływana np. przy aktywacji pluginów) plik settings.php jest aktyalizowany, by zawierał to co w bazie ... ale starczy wykładu

SOLUCJA: wejdź do bazy danych, znajdź tabelę mybb_settings (zamiast mybb_ możesz mieć inny prefix, zależy co ustawiłaś) i tu wyświetl sobie większą ilość rekordów,
odnajdź te, dla których pole 'name' ma wartości: bburl, cookiedomain, cookiepath. Musisz odpowiednio zmodyfikować ich pola 'value':
bburl musi się zgadzać z nowym adresem (nie dajesz slasha na końcu adresu, np "http://mybboard.pl" )
co do cookiedomain i path: http://wiki.mybboard.pl/tutoriale/jak-ustawic-cookies
przy niewłaściwym ustawieniu będą problemy z logowaniem się
po dokonaniu zmian w bazie, musisz ręcznie edytować plik settings.php - tam znaleźć to samo co w bazie, czyli np ustawić:
$settings['bburl'] = "http://www.filmseworld.ugu.pl";

powinno pomóc
aha, jeszcze jedno możesz pozmieniać, ale pytanie czy tego używasz- pola: adminemail i contactlink
jeżeli używałaś konta mailowego na starym hostingu, być może chcesz także te pola zmienić
Cybul - Widziałam gdzieś twoją wypowiedź o tym, spróbowałam i nadal nie działało.

SoulReaver - Cóż. Może wyjaśnisz to w ramach tutoriala/poradnika, bo mniejszość z twojej wypowiedzi zrozumiałam, natomiast owa większość jest dla mnie trudnością. Nie jestem po prawdzie specjalistką w stronach - forach (ale znam się na grafice, css i jeszcze w prostych rzeczach "Jak założyć forum?") w php i mam z tym problemy. Co do cookie wszystko jest dobrze, a przynajmniej nie dostrzegłam żadnej usterki. Może podasz mi jeszcze jakieś większe tutoriale (ewentualnie programy) dla żółtodzioba tzn. nowicjusza?

Po edycji:
Jeszcze spróbuje zainstalować mybb 1.4.8 i zaktualizować do wersji 1.4.9. Może tak mi się uda. Wcześniej wszystko było dobrze, dopiero w wersji 1.4.9 wszystko mi się poplątało.
ja mam ten sam problem... robiłem wszystko co możliwe i zawarte w tym oraz innych postach na forum...

Mam darmowy hosting na ugu.pl i tam nie działa... wgrywałem kilka razy już... ACP ma skin a forum nie...

Dodam, że na darmowym ovh jest ok...
Nina, chcesz dokładniejszy poradnik, ale szkoda że nie powiedziałaś (.. napisałaś :D) co zrozumiałaś, czego nie :)
większość dotyczy bazy danych więc pewnie o to chodzi :( niestety czasem grzebanie na surowej bazie danych jest najskuteczniejsze :) i żeby nie było, też nie jestem pro, pierwszy raz zakładam forum ^_^
ale chyba nieco lepiej się do tego przygotowałem :)

nie znam Twojego hostingu, a teraz nie będę zakładał tam konta, bo pewnie uaktywnią je dopiero jutro :| dlatego będziemy nieco improwizować ( przede wszystkim nawet jeżeli masz phpMyAdmin, to w innej wersji mogą inaczej brzmieć napisy, ale wierzę w Ciebie :D )

1. wchodzisz na panel użytkownika na swoim hostingu ( UWAGA, nie mówię tu o forum, a o samym hostingu ), w Twoim przypadku będzie to zapewne https://www.ugu.pl/panel/
2. po zalogowaniu znajdź sekcję odpowiedzialną za bazę danych, często będzie tam napis phpMyAdmin, tego właśnie szukamy :) przypadkiem udało mi się zlokalizować coś takiego na ugu, więc pewnie szukasz https://www.ugu.pl/mysql/
3. zaloguj się na konto UŻYTKOWNIKA BAZY DANYCH, zapewne login i hasło są inne niż te używane do logowania na hostingu, jeżeli danych nie pamiętasz, możesz je podejrzeć w pliku config.php który masz na forum :) zapisane w zmiennych $config['database']['username'] oraz $config['database']['password']
4. jesteś w bazie danych, zależnie od opcji hostingu albo od razu znajdziesz się w bazie forum, albo musisz ją dopiero wybrać z panelu po lewej stronie
5. na lewym panelu pojawi się lista tabel, zakładam że prefix tabel to "mybb_" ale może być inny ( szczególnie jeżeli jak ja w jednej bazie obsługujesz 2 fora :), w takim wypadku jak nie jesteś pewna, możesz się upewnić odczytując $config['database']['table_prefix'] z pliku config.php ). znając prefix ( jak pisałem, zakładam że jest nim "mybb_" ) szukasz linku do tabeli mybb_settings, jak znajdziesz robisz CLICK ^_^
6. pojawi się lista rekordów, żeby nie szukać za długo, najlepiej spójrz pod pole z zapytaniem SQL, gdzie znajduje się przycisk "Pokaż" a obok niego 2 pola, ustaw ich wartości tak, aby napis brzmiał: "500 rekordów począwszy od 0", zakładam że i tak nie masz wiele więcej niż 200 rekordów ale 500 nie zaszkodzi :D kliknij w przycisk "Pokaż"
7. teraz są dwa rozwiązania: albo zrobimy to pole po polu ( czyli klikając w ołówki po lewej stronie rekordu, potem wprowadzenie zmiany, zapisanie, wyszukanie kolejnego rekordu .... nieeeee ) albo zrobimy to masowo ( o tak :) ). skoro wybrałaś "masówkę" to wyszukajmy pierwsze pole ...
8. Ctrl+F, wpisz bburl, enter, znalazłaś rekord z polem o nazwie bburl, kliknij w checkbox (zaznacz kwadrat) po lewej stronie, zapewne 7 i 8 rekord poniżej 'bburl' będą to 'cookiedomain' i 'cookiepath', jak ich nie widzisz to wyszukaj w podobny sposób i zaznacz do edycji. to samo dotyczy adresów email (o ile chcesz je zmieniać), więc pozostały pola 'contactlink' i 'adminemail'
9. zjedź na sam dół strony, zobaczysz linki: Zaznacz wszystkie / Odznacz wszystkie oraz 3 ikonki odpowiadające kolejnym funkcjom: Zaznaczone: Zmień Usuń Eksportuj. nas interesuje zmiana => kliknij w ikonkę ołówka
10. pojawią się wybrane rekordy w trybie edycji. rekordy rozpoznasz po polu "name" a to co jest do ewentualnej zmiany jest w polu "value". jakie wartości tam ustawiać pisałem w poprzednim poście
11. po poprawieniu wszystkich pól na samym dole znajdziesz przycisk "Wykonaj", kliknij w niego. (Uwaga, nie w przycisk przy rekordzie, bo na samej stronie takich przycisków będzie pewnie 6 :) chodzi o ten na samym dole )
12 END. no to bazę masz załatwioną YATTA

teraz możesz zmienić wpisy w pliku inc/settings.php
najlepiej ściągnij go do siebie na komputer, otwórz w notatniku ( gorąco polecam Notepad++ jeżeli używasz windowsa )
w tym pliku znajdziesz wszystkie rekordy z tabeli mybb_settings, ale pozbawione zbędnych pól i zapisane w formie czytelnej dla php ( tj. w formie tablicy :) )
znajdź $settings['bburl'] = "XXX";
XXX oczywiście tam nie będzie, tylko jakiś adres, musisz tutaj ustawić dokładnie tą wartość co w bazie
podobnie z innymi wartościami w tabeli $settings
plik zapisz, prześlij z powrotem na serwer hostingu

jak nadal nie będzie poprawy, to ja nie wiem co robić :( taki wygląd strony miałem wtedy gdy miałem niewłaściwe wartości w pliku settings.php, a zmiany w bazie są konieczne bo przy dodawaniu/usuwaniu kolejnych ustawień (czytaj włączaniu / wyłączaniu pluginów) bądź ich zmienianiu ten plik jest zapisywany z nowymi wartościami z bazy danych, stąd najpierw zmiana w bazie, potem w pliku

mam nadzieję że pomogłem :) zawsze się zastanawiam jak mogę tyle tekstu wypocić i czy taka "łopatologia" w moim wykonaniu jest w ogóle czytelna ^_^
Nie działa. Może innym zadziała w tym wypadku, ale ja wszystko miałam dobrze i w plikach z bazy i gdy ręcznie sprawdziłam plik settings.php. Może być inna temu przyczyna. Na początku gdy założyłam pierwsze forum z ugu.pl, wszystko było pięknie i grało.
spojrzałem teraz na podany link jeszcze raz, i mam wrażenie że źle Cię zrozumiałem :| to jest nowe, czyste forum? nie wiem czemu rozumiałem że to jest forum przeniesione, bo wtedy taki problem ( z takim wyglądem forum ) istnieje i właśnie tak się to rozwiązuje
póki co, założyłem konto na ugu, tak jak się spodziewałem poczekam sobie na aktywację do jutra ehhh, jak coś wymyślę to się jeszcze odezwę

Podobne wątki

Zamienienie grafiki

01.08.2016, 09:46
Ostatni post: Purely

Szukam Grafiki z tła.

28.06.2016, 20:35
Ostatni post: Fyeem

Rangi problem z ranga grafiki

22.05.2016, 15:07
Ostatni post: Fyeem

Błąd Tekst nierównoległy do grafiki

10.05.2016, 20:03
Ostatni post: Narkos

Błąd "Sklejone" grafiki w progress bar/sliderze

25.04.2016, 01:15
Ostatni post: RastaFari

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości