Nest

Analiza obciążenia i czasu generowania

Założony przez meto.

Cytat:W moim przypadku ważnym okazało się zrezygnowanie z odwołań do css.php. Ten durny pliczek potrafi spowodować do 5-ciu (zależnie od ilości stylów) wywołań PHP więcej przy każdym odwołaniu.
Pisałem o tym wcześniej.
Każdemu zalecam wywalenie tego pliku a wszystkie arkusze pyknąć z jeden plik, najlepiej przepuścić preg replace i skompresować(np.
    $buffer = str_replace(array("\r\n", "\r", "\n", "\t", '  ', '    ', '    '), '', $buffer);
)
i dodatkowo np. zgzipować.
U mnie jest następująco, a nic prócz css nie zmieniałem.
index.php
Kod:
Wygenerowano w 0.0702682 sekund (83.52% PHP / 16.48% MySQL)
Zap.: 17
showthread.php
Kod:
Wygenerowano w 0.0717571 sekund (60.04% PHP / 39.96% MySQL)
Zap.: 31
http://www.cssdrive.com/index.php/main/csscompressor/ ;)
Ale tutaj nie dodasz gzipa. :)
Swoją drogą, próbował już ktoś zmiany wszystkich tabel na silnik InnoDB?
Tak jak wicko przerzuciłem templatki do innodb i wydaje mi się że znacznie szybciej ładuje je, generowanie spadło do 0.05. na głównej.
A u mnie na stronie głównej strasznie skacze zużycie pamięci. Raz mam 4mb, a po odświeżeniu nagle 8-9mb. Nie wiem co jest grane. Pluginy dezaktywowane i dalej działo się podobnie. Dziś będę chyba próbował migrować na InnoDB.

Jak coś to adres forum http://gtsforum.pl
Po zgłębieniu się w silniki MySQL nie radzę komuś z małą quotą na zmianę tabeli od sesji na memorke. U mnie automatycznie zjadło 60 mb (bo zdziwienie, że baza nagle urosłą z 20 mb do 80). ;)
W dzisiejszych czasach pamięć RAM nie jest problemem, a wąskim gardłem są bardzo często właśnie operacje na dyskach. Dlatego w takich tabelach warto przerzucać dane do pamięci. A jeżeli nie do pamięci, to chociaż zmienić silnik na InnoDB, który obsługuje blokowanie pojedynczego rekordu zamiast całej tabeli przy zapisie :)
Dodam przestrogę, dotyczącą pluginów. Otóż też chciałem zlikwidować parę zapytań do bazy i powoli usuwałem pluginy. Gdy usunąłem plugin Online Today - wielkie zaskoczenie! Plugin ten wywoływał ok. ~45 zapytań do bazy! Tak więc, kto go ma, radzę usunąć.
Pozdrawiam!
(29.03.2010, 13:06)XemiX napisał(a): Dodam przestrogę, dotyczącą pluginów. Otóż też chciałem zlikwidować parę zapytań do bazy i powoli usuwałem pluginy. Gdy usunąłem plugin Online Today - wielkie zaskoczenie! Plugin ten wywoływał ok. ~45 zapytań do bazy! Tak więc, kto go ma, radzę usunąć.
Pozdrawiam!
tylko gdy masz google seo a ilosc zapytan = ilosc online w tabelce ;]
Kolejny winowacja w moim przypadku, myshoutbox.
Choć w sumie nie wiem czy on był powodem, bo po prostu z nudów(a właściwie z premedytacją) wszedłem w debug(stopkowy off) i zdziwiłem się gdy zobaczyłem na indexie 13 zapytań i z. pamięci na poziomie 6 mb...
Nie chciało mi się zbyt porównywać ze starym debugiem, jedyne co zauważyłem to to że zniknęły 3 zapytania, 2 związane z mysb_bot i jakieś dod. do shoutboxa
Mybb 1.4.9
Najwięcej użytkowników online - 249 - było Dzisiaj o 12:09. (w ciągu 15 minut więc w jednym momencie max 20)
Tematów: 2,879 › Postów: 13,246 › Użytkowników: 3,225.
Zużycie CPU- 18 % z jednego rdzenia i7
To się w głowie nie mieści... :|
https://mybboard.pl/temat-serwer-jest-zb...obciazenie

Niestety dalej są przeciążenia, obecnie wygląda to tak (na głównej):
Kod:
Generated in 0.1194081 seconds (76.36% PHP / 23.64% MySQL)
SQL Queries: 16 / Global Parsing Time: 0.0709419 / Memory Usage: 4 MB
PHP version: 5.2.12 / Server Load: 3.13 / GZip Compression: Disabled

Co ciekawe forum jest naprawdę małe (ok. 90 userów, 250 postów), nie wiem co może powodować takie przeciążenie :/

Pozdrawiam
Może jeszcze jakieś wtyczki?
Poczytaj temat, wywal css.php i zamiast tego wszystkie arkusze daj w 1 plik i wrzuć do headerinclude
<link type="text/css" rel="stylesheet" href="/sciezka/do/pliku/css" />
.
Jakie masz cache? Jeśli tego nie zmieniałeś, nadaj na /cache chmod 777 i w inc/config.php zmień
$config['cache_store'] = 'db';
na
$config['cache_store'] = 'files';
w ustawieniach google seo url's zmień
Kod:
URL uniquifier enforcer
na tak
(07.04.2010, 17:30)wujas napisał(a): wszystkie arkusze daj w 1 plik i wrzuć do headerinclude
<link type="text/css" rel="stylesheet" href="/sciezka/do/pliku/css" />

Te z ACP > Style > Wybrany styl? Po skopiowaniu usunąć je jakoś?
Strona główna ACP » Ustawienia forum
Ustawienia serwera i optymalizacji

Limit obciążenia serwera *NIX ustaw na 0

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości